Prema Zakonu o PDV, poljoprivrednici ostvaruju pravo na PDV nadoknadu po osnovu izvršenog prometa poljoprivrednih i šumskih proizvoda, odnosno poljoprivrednih usluga obveznicima PDV. Međutim, ovde se postavlja pitanje koja se sve dobra mogu smatrati poljoprivrednim, odnosno šumskim proizvodima? 

Prema stavu resornog ministarstva, poljoprivrednik ima pravo na PDV nadoknadu po osnovu isporuke obveznicima PDV određenih proizvoda, kao što su: voće, povrće, žitarice, pečurke, začinsko i lekovito bilje (nana, bosiljak, ruzmarin, majčina dušica i dr.), merkantilni proizvodi, sirova vuna, sirova koža, živa stoka, detelina, strnika, kukuruzovina, slama, tovljene svinje itd. 

Takođe, poljoprivrednik ima pravo na PDV nadoknadu i po osnovu isporuke sušenog ili zamrznutog voća i povrća, ukoliko ono nije pretrpelo nikakvu drugu promenu u smislu prerade, osim primarne pripreme za tržište. 

Međutim, pojedini proizvodi koje poljoprivrednici isporučuju obveznicima PDV ne smatraju se poljoprivrednim, odnosno šumskim proizvodima. Tako, na primer, poljoprivrednik nema pravo na PDV nadoknadu po osnovu isporuke sira, kajmaka, džema, sokova, rakije, vina ili sirćeta, s obzirom da je proizvodnja ovih dobara prema klasifikaciji delatnosti svrstana u sektor prerađivačke industrije. Poljoprivrednim proizvodima ne smatraju se ni proizvodi domaće radinosti, kao što su npr. pleteni proizvodi (jakne, džemperi, prsluci). 

Poljoprivrednik ima pravo na PDV nadoknadu po osnovu isporuke poljoprivrednih proizvoda, nezavisno od toga da li vrši promet poljoprivrednih proizvoda sopstvene proizvodnje ili poljoprivrednih proizvoda koje je nabavio od drugih lica. 

Ako obveznik PDV vrši otkup poljoprivrednih ili šumskih proizvoda, ili prima poljoprivredne usluge od fizičkog lica koje se ne smatra poljoprivrednikom, ili od poljoprivrednika vrši otkup dobara koja se ne smatraju poljoprivrednim ili šumskim proizvodima, odnosno prima usluge koje se ne smatraju poljoprivrednim uslugama, nije dužan da na vrednost primljenih dobara i usluga obračuna PDV nadoknadu u iznosu od 8%. 

Nadoknada koju obveznik PDV obračuna u određenom procentu na vrednost primljenih dobara i usluga i plati licu koje nije poljoprivrednik u smislu odredaba člana 34. Zakona o PDV, odnosno nadoknada koju obračuna za promet dobara koja se ne smatraju poljoprivrednim ili šumskim proizvodima, ili promet usluga koje se ne smatraju poljoprivrednim uslugama, ne smatra se PDV nadokandoma iz člana 34. Zakona o PDV i ne može se odbiti kao prethodni porez.